Ξενοδοχειακή εταιρία Ήλιος Α.Ε.: Grand Resort Lagonisi/Elound Beach
2000

Το έργο φωτισμού του ξενοδοχείου Grand Resort Lagonisi, καθώς επίσης και του Elounda Beach, τα οποία ανήκουν στην ξενοδοχειακή εταιρία Ήλιος Α.Ε. του κύριου Π. Μαντωνανάκη, ξεκίνησε το 2000 με πρώτο βήμα τη φωταγώγηση των εγκαταστάσεων του Elounda Beach.

Φωτίστηκε μεγάλη έκταση, η οποία περιλαμβάνει το ξενοδοχείο και τα bungalows, όπως επίσης και τον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου Elounda Bay.

Ήταν η πρώτη φορά που εγκαταστήσαμε υποβρύχιους φωτισμούς. Συγκεκριμένα, έγινε χρήση 42 υποβρύχιων φωτιστικών σωμάτων ειδικής κατασκευής με λάμπες ακτίνας 70 μέτρων στην παραθαλάσσια περιοχή της πρόσοψης του εστιατόριου «Thalassa».

Για τις ανάγκες του έργου, έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον εξοπλισμό φωτισμού, ο οποίος λειτουργεί με εξαιρετικά χαμηλή τάση ρεύματος, καθιστώντας τον ακίνδυνο για τους λουόμενους.

Επίσης, ίδιος φωτισμός εγκαταστάθηκε περιμετρικά του εστιατορίου Βεγγέρα του Elounda Beach, όπου έγινε τοποθέτηση 70 υποθαλάσσιων φωτιστικών σωμάτων, καθώς επίσης και σε δύο ακόμα σημεία μέσα στη θάλασσα πλησίον του εστιατορίου.

Στο δεύτερο σκέλος του έργου, στο Grand Resort Lagonisi φωταγωγήθηκαν οι εξωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου, ο δρόμος, καθώς επίσης και ο χώρος έξω από τα bungalows. Έγινε επίσης εγκατάσταση υποβρύχιου φωτισμού μπροστά από τα εστιατόρια «Πολυνησιακό» και «Captain House».

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στο Lagonisi Resort εγκαταστάθηκε μία υδάτινη οθόνη προβολής, 20 μέτρων ύψους και 40 μέτρων πλάτους. Συνδυάζοντας την υψηλή αισθητική με την προηγμένη τεχνολογία, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος screen water, η οποία δημιουργεί μία υδάτινη οθόνη με τη χρήση πιδάκων θαλασσινού νερού, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο βυθό της θάλασσας.

Όλα τα έργα υποδομής του υδάτινου αυτού γλυπτού έχουν γίνει εξολοκλήρου με υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι, για την κατασκευή αυτή χρειάστηκαν περισσότερα από 5000 μέτρα υποβρύχιας καλωδίωσης. Συνάμα, στο βυθό της θάλασσας απαιτήθηκε να γίνουν ειδικά τεχνικά έργα υποδομής από σκυρόδεμα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η θεμελίωση αυτής της ιδιαίτερα μεγάλου βάρους κατασκευής, όπως επίσης και των αντλιών νερού.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όταν η οθόνη του screen water είναι κλειστή, δε διακρίνεται απολύτως τίποτα στην επιφάνεια της θάλασσας.