Ενοριακός Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής

Ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, επί της οδού Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας, άρχισε να οικοδομείται το 1846 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημητρίου Ζέζου. Την ευθύνη της ανοικοδόμησης είχε αναλάβει προσωπικά ο Γεώργιος Γεννάδιος, ο οποίος δώρισε και το χώρο που χρειάζονταν. Η αποπεράτωση έγινε τον Μάρτιο του 1852. Στον εσωτερικό διάκοσμο, οι πρώτες τοιχογραφίες – αντίγραφα εικόνων του Είρ. Θίρς –  είναι έργα αγνώστων καλλιτεχνών που έγιναν ως το 1880, ενώ οι νεότερες είναι έργα του ζωγράφου Α. Λουκίδη (μεταξύ 1931-1933). Μικρότερα θέματα και τις εικόνες του Τέμπλου φιλοτέχνησε ο Π. Γεραλής.

Αρχικά ήταν μια τρίκλιτη Βασιλική, με επιμήκη κάτοψη σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Το 1950, με σχέδια του αρχιτέκτονα Β. Κασσάνδρα, προστέθηκε ακόμη ένα κλίτος στην νότια πλευρά του αρχικού Ναού, στον οποίο βρίσκεται ο γυναικωνίτης και μία υπόγεια αίθουσα. Τέλος, το 1900, κτίσθηκε το κωδωνοστάσιο, ενώ το 1935 ολοκληρώθηκε και το οικονομάτο του Ναού.

Ο Ναός συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 20 Ενοριών της πόλεως των Αθηνών (Β.Δ. 1858) και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και καλλιτεχνικό οικοδόμημα.

Το έργο φωτισμού του Ιερού Ναού ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι έπρεπε να γίνει με απόλυτο σεβασμό προς το διατηρητέο αυτό κτίριο, στο οποίο σαφώς  δεν υπήρχαν προ-εγκατεστημένες παροχές ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα με το έργο φωτισμού του κτιρίου, λάμβαναν χώρα και διαδικασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του Ναού από ομάδα συντηρητών και αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

Το σημαντικότερο κατά τη διαδικασία φωτισμού του έργου, είναι ότι δεν έγινε καμία επέμβαση στην εμφάνιση του ναού, καθώς και ότι όλα τα φωτιστικά σώματα και οι καλωδιώσεις εγκατασταθήκαν με γνώμονα τη μη ορατή τοποθέτησή τους. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν με ειδικό τρόπο καινούριες γραμμές παροχής ρεύματος, όπως επίσης και πολύ μικρά φωτιστικά σώματα (διαστάσεων 5×6 εκατοστών) τελευταίας τεχνολογίας, απόλυτα φιλικών με το περιβάλλον, χαμηλών Watt, αλλά με λάμψη και συγκεκριμένες δέσμες φωτός.

Το έργο ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2011 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του Απριλίου του 2011, λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις τόσο από την ομάδα των συντηρητών και αρχαιολόγων, όσο και από την ενορία του Ιερού Ναού. Η Άννα Παπαγιάννη φρόντισε με ειδικό τρόπο το έργο φωτισμού του Ναού, λόγω της μεγάλης εμπειρίας της στα διατηρητέα κτήρια.

Τέλος, ο φωτισμός του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, πέρα από την αισθητική αναβάθμιση της εκκλησίας και της γύρω περιοχής, έγινε και για οικονομικούς λόγους, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, το οποίο απαιτείται για τη φωταγώγηση του Ναού.