Υδάτινο γλυπτό ύψους 20 μέτρων
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004

Ενα έργο τέχνης προηγμένης τεχνολογίας, ένας τεράστιος υδάτινος τοίχος στο σχήμα του ήλιου, που αναδύεται μέσα από τη θάλασσα, λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στο «Lagonissi Resort», κοντά στο νέο συνεδριακό κέντρο. Πρόκειται για μια οθόνη από νερό θαλάσσης, η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ με τη μέθοδο του σκριν γουότερ, που φέρει την υπογραφή της Αννας Παπαγιάννη.

Το έργο είναι απολύτως χρηστικό και στη γιγάντια οθόνη του, που έχει ύψος 20 μέτρα και μήκος 40 μέτρα, μπορούν να παρουσιαστούν από τα προγράμματα της ελληνικής αλλά και της δορυφορικής τηλεόρασης, έως ένα φεστιβάλ ταινιών, βίντεο αρτ, το οποίο έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί από το επόμενο καλοκαίρι.

Μπορούν ακόμα να προβληθούν διαφημιστικά μηνύματα, βιντεοκλίπ, χρήσιμες πληροφορίες από τα προγράμματα των συνεδρίων έως και την εικόνα των ανθρώπων που παρακολουθούν εκείνη τη στιγμή την οθόνη του σκριν γουότερ. Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της προηγμένης τεχνολογίας είναι η κατασκευή του. Οταν η οθόνη του σκριν γουότερ είναι κλειστή δεν διακρίνεται απολύτως τίποτα στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ολα τα έργα υποδομής του υδάτινου γλυπτού έχουν γίνει υπόγεια μόνο στη θάλασσα. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος. Για την κατασκευή χρειάστηκαν περισσότερα από 5.000 μέτρα υποβρύχιου καλωδίου. Στο βυθό της θάλασσας χρειάστηκε να γίνουν ειδικά έργα υποδομής από μπετόν για να μπορέσει να στηριχθεί η ιδιαίτερα μεγάλου βάρους κατασκευή και οι αντλίες.

Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε από την Αννα Παπαγιάννη και τους συνεργάτες της, σε συνεργασία με ξένους εξειδικευμένους τεχνικούς, ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους και εντάσσεται απόλυτα αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο.

Η Αννα Παπαγιάννη με τους φωτισμούς της στο «Lagonissi Resort» προσπάθησε και κατάφερε να συνδυάσει την υψηλή αισθητική με την προηγμένη τεχνολογία.

Οι φωτισμοί της, άλλωστε, στην Ακαδημία Αθηνών, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) και το Εθνικό Θέατρο θεωρήθηκαν από τους ειδικούς απολύτως επιτυχημένοι.

Έθνος
Ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε σε ειδικό φωτισμό μέρους των τειχών και το αποτέλεσμα απλά... Εντυπωσιακό
Το Ζάππειο και ο Κήπος του δεν είναι, εδώ και λίγες μέρες,
Ο.ΜΠΑΚ.
Και ξαφνικά το Ίδρυμα Πολιτισμού επί της οδού Βύρωνος
Αλήθεια
Ένας τεράστιος υδάτινος τοίχος στο σχήμα του ήλιου
Ριζοσπάστης
Ενα οικοδόμημα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας
Ηρώ Πογκόη
Τα τελευταία χρόνια η όψη της Αθήνας άλλαξε.
Ελισάβετ Παύλου